06-21234202 info@yopenings.nl

 

 

Waarschijnlijk ken je de klassieke drie stress- reacties wel die mensen kunnen hebben in een bedreigende situatie: Fight, Flight, Freeze. Of te wel vechten, vluchten of bevriezen.

Het ligt aan de persoon en situatie hoe iemand op zo’n moment reageert. Maar uit recent onderzoek blijkt dat de bekende vecht- of vluchtreactie, vooral bij mannen voorkomt en dat vrouwen die de kracht missen om te vechten of geen mogelijkheid hebben om in een stressvolle situatie te vluchten iets anders doen.

Dit wordt  ‘tend and beFriend ’ genoemd (verzorgen en vrienden worden) of te wel pleasen (plezieren en behagen). Vrouwen kijken vaker of ze degene die hen bedreigd tot vreedzaam gedrag kunnen aanzetten. Van nature is dat ook te verklaren, aangezien ze moesten zorgen voor hun kinderen en sociale banden moesten aanhalen om te kunnen overleven. Het blijkt dan ook  uit onderzoek dat vrouwen vaker stressvoller reageren op sociale afwijzing of spanningen in persoonlijke relaties, dan mannen.

HSP’ers en pleasen

Vooral pleasen is één van de dingen die hoogsensitieve vrouwen goed kunnen, aangezien ze haarfijn aanvoelen wat mensen nodig hebben. Maar pleasen kost heel veel energie, het put je uit en kan heel veel stress opleveren.

Interessant is dan om te kijken waarom je dit eigenlijk doet en waar dit gedrag bij jou vandaan komt?

  • Wil je dan mensen je aardig vinden?
  • Wil je dat mensen je waarderen?
  • Ben je bang voor kritiek?
  • Ben je bang dat anderen anders kwaad over je spreken?
  • Wil je iedereen te vriend houden?
  • Doe je het omdat het volgens jouw normen en waarden zo hoort?
  • Doe je het uit onzekerheid?
  • Heb je bevestiging nodig dat je wel goed genoeg bent?

De grote vraag is natuurlijk waarom zoek je de bevestiging bij anderen, waarom ben je zo bang voor de mening van anderen of hecht je zoveel waarde aan wat anderen denken? Waarom geef je zo veel van je eigen energie weg aan anderen, waardoor uit je eigen kracht stapt, overprikkelt, gestrest en uitgeput raakt?

Wanneer je dat weet, is het gemakkelijker om je gedrag te veranderen. Je gaat herkennen wanneer je het doet of wil gaan doen en dan kan je jezelf ook gaan corrigeren.

Vind je het lastig de antwoorden op deze vragen zelf op te sporen en wil je hulp hiermee? Ben je benieuwd hoe therapie en coaching jou kan helpen om weer in je eigen kracht te stappen?  Vraag dan een gratis HSP Ontdekgesprek aan. https://www.yopenings.nl/gratis-hsp-ontdekgesprek/

Ik help je graag!

 

Pin It on Pinterest

Share This