Hoogsensitiviteit; van klacht naar kracht

Volgens onderzoek van psycholoog Elaine Aron zijn 15 tot 20% van de mensen hoogsensitief. Helaas zijn vele hoogsensitieve personen (ook wel hsp’ers genoemd) hier niet bewust van. Hierdoor zien ze zichzelf vaak als overgevoelig, onzeker, verlegen, moeilijk, een zeur etc. en kampen ze jaren met klachten die ze niet  kunnen verklaren.

Voor- en nadelen

Als je hoogsensitief bent, sta je meer open voor prikkels van buitenaf en raak je eerder van slag, vooral als je hier langdurig aan wordt blootgesteld. Denk bijvoorbeeld aan grote drukte, veel mensen in een ruimte, veel lawaai, hoge tonen, felle lichten, maar ook verkeerd voedsel, straling en medicijnen kunnen hsp’ers veel meer beïnvloeden dan anderen. Wanneer je als hsp’er een ruimte in loopt, komt er veel op je af. Je voelt welke sfeer er hangt en je hoort, ruikt en ziet veel meer dan niet-hsp’ers. Dat kan handig zijn, als hsp’er weet je vaak meteen wat je aan iemand hebt en kan je je goed op anderen afstemmen. Je weet daardoor snel wat iemand van je wil en kan daar gemakkelijk op inspelen. Al kan dit ook weer veel druk opleveren, als je constant probeert aan de vraag van anderen te voldoen. Veel hsp’ers hebben een goede intuïtie en voelen een diepe verbinding met mensen, dieren en de natuur. Ze zijn snel geraakt door de mooie dingen die ze opmerken, maar helaas ook door geweld, pijn en onrecht, wat op TV of in films constant voorbij komt.

Onze maatschappij zit vol prikkels, velen van ons leven in drukke steden met veel verkeersdrukte. Grote reclameborden en neonverlichting komen je schreeuwend tegemoet en via TV, internet en social media krijg je constant informatie binnen. De sociale druk om mee te doen en te voldoen aan  bepaalde maatstaven in de maatschappij is hoog. Voor rust en ontspanning moet je veel moeite doen  en er actief  op zoek naar gaan, maar als je weinig tijd hebt, wil dat er nog wel eens bij inschieten.

Rust en ontspanning

Juist die rust hebben hsp’ers nodig om van alle prikkels bij te komen en weer op te laden. Rust en ontspanning creëren  in de vorm van wandelen in de natuur, meditatie, yoga, tekenen/schilderen, lezen etc., is zo belangrijk om als hsp’er te kunnen blijven functioneren. Even alleen zijn in je eigen ruimte en jezelf weer voelen, in plaats van al die anderen. Als je hier niet bewust van bent en maar door gaat, kan je chronisch overprikkeld raken, wat kan leiden tot allerlei lichamelijke en geestelijke klachten.  Wanneer deze chronische overprikkeling of stress maar lang genoeg doorgaat, zal dit uiteindelijk leiden tot overspannenheid of een burn-out. Dit is natuurlijk niet alleen aan hsp’ers voorbehouden, alleen bij hoogsensitieve personen vindt de lichamelijke stressreactie eerder en heviger plaats, dan bij vele anderen.

Het is dus belangrijk om te weten dat je hoogsensitief bent, want als je weet waarom je reageert, zoals je reageert op bepaalde dingen en weet waar sommige eigenschappen die je hebt vandaan komen, dan kan je het gaan accepteren en kan er berusting komen. Vervolgens kan je je leven er zo goed mogelijk op aanpassen. Maar pas op dat je het niet te veilig maakt voor jezelf, om te blijven groeien als mens heb je uitdagingen nodig en zal je af en toe uit je comfortzone moeten stappen. Zolang je maar weet hoe je terug bij jezelf kan komen en je jezelf weer kan opladen. Zo maak je van deze mooie eigenschap je kracht.

Heb je hier hulp bij nodig? Vraag dan een gratis HSP ontdekgesprek aan of kijk op mijn website voor een hoogsensitiviteitstest of andere tips. Ga naar www.yopenings.nl

Over mij

Yvonne Schmidt is opgeleid als Psychosociaal, Energetisch, Natuurgeneeskundig Therapeut, Hypnotherapeut en Leefstijl / Life Coach.
In haar praktijk behandelt en coacht ze sensitieve vrouwen op bewustwording van ongezonde leefpatronen op gebied van stress, emoties, relaties, ontspanning, voeding en beweging.

Recente berichten

Scroll naar boven