Hypnotherapie

Het klinkt misschien gek, maar eigenlijk verkeren we dagelijks best wel vaak in een staat van Hypnose, al zijn we ons hier niet van bewust. Als je bijvoorbeeld een film kijkt waar je helemaal inzit, vergeet je even de wereld om je heen, terwijl je nog precies weet waar je bent. Dit is precies zo in een hypnotherapie sessie.

Wanneer je in hypnose bent is je lichaam compleet ontspannen en je brein super geconcentreerd. In deze staat heb je direct contact met je onderbewustzijn, waardoor je veel gevoeliger bent voor suggesties dan normaal. Hierdoor is mogelijk om belemmerende overtuigingen en gewoontes om te buigen in overtuigingen die wel voor je werken. in hypnose is het mogelijk blijvende veranderingen te realiseren die je problemen kunnen oplossen.

Problemen waar we in ons leven mee geconfronteerd worden ontstaan veelal in ons onderbewustzijn. We worden vaak bewust van deze problemen door één of meerderen symptomen die in ons lichaam of geest (vaak in de vorm van emoties of pijn) tot uiting komen.

Met hypnotherapie gaan we in het onderbewustzijn op zoek naar de reden waarom deze symptomen nu tot uiting komen. Wanneer we de oorzaak hebben gevonden kunnen we bewustwording creëren en ervoor zorgen dat de emoties die met dit probleem te maken hebben kunnen oplossen, waarna de symptomen kunnen verdwijnen.

Werking van hypnose

Om te begrijpen hoe hypnotherapie werkt is het belangrijk om te weten hoe onze geest werkt.

Deze bestaat uit 3 delen met elk zijn eigen taken:

  •       Het autonome bewustzijn
  •       Het normale bewustzijn
  •       Het onderbewustzijn

Hypnose/Hypnotherapie is het passeren van de kritische factor van het normale bewustzijn en het vastleggen van aanvaardbare selectieve gedachten.

Het autonome bewustzijn regelt alle automatische lichaamsfuncties en het immuunsysteem. Dit zijn processen waar we niets voor hoeven te doen, zoals je bloeddruk, ademhaling en hartslag.

In ons normale bewustzijn zit ons korte termijn geheugen, onze wilskracht, ons rationaliserende deel en ons logisch analytisch denken. Deze vier taken hebben we nodig om goed te kunnen functioneren in het dagelijks leven, alleen deze taken kunnen ons weerhouden om positieve veranderingen in ons leven toe te laten.

Wie je werkelijk bent ligt vast in je onderbewustzijn. Hier zit je lange termijngeheugen. Het is gevuld met je emoties, gewoontes en overtuigingen, die ontwikkeld zijn door wat we meekrijgen uit onze jeugd van onze ouders, leraren, de omgeving en gebeurtenissen. Het is geprogrammeerd met programma’s vanuit het verleden. Het onderbewustzijn is lui en houdt niet erg van verandering.

Oplossen trauma, problemen of gedragsverandering

Om gedrag te veranderen, trauma’s te overkomen en problemen op te lossen moeten we in het onderbewustzijn zijn, alleen om daar te komen krijgen we te maken met wat we de kritische factor (kritisch denken) noemen uit het normale bewustzijn.

Deze kritische factor kan je vergelijken met de firewall van je computer. Deze filtert de binnenkomende informatie en bepaalt welke informatie wel of niet belangrijk is voor ons onderbewustzijn. Het zorgt ervoor dat je niet zomaar alle informatie die binnenkomt zal accepteren. Het heeft de taak om ons onderbewustzijn te beschermen, maar kan ons daarin ook tegenwerken. Want als wij bepaald aangeleerd gedrag of negatieve overtuigingen willen veranderen om problemen waar we tegenaan lopen op te lossen, zijn deze negatieve overtuigingen vaak zo sterk in ons onderbewuste geprogrammeerd, dat onze wilskracht om te veranderen het niet kan winnen van ons luie onderbewustzijn. Deze informatie komt daardoor niet door onze kritische factor, waardoor de positieve veranderingen niet zullen stand houden.

Met hypnose kan je deze kritische factor tijdelijk passeren waardoor positieve aanvaardbare suggesties direct door het onderbewuste opgenomen kunnen worden. Hierdoor is blijvende verandering mogelijk.

Misvattingen

Doordat we vooral de showhypnose kennen van TV, waarin de hypnotiseur mensen allerlei gekke dingen laat doen, zijn er wat misvattingen over hypnose ontstaan. Zoals dat de hypnotiseur mensen in zijn macht heeft en dat deze zelf geen controle kunnen uitoefenen op hun doen en laten. Dit klopt niet. De hypnotiseur kan jou geen dingen laten doen die je niet wilt.

Ook hoef je niet bang te zijn om in hypnose te blijven en er niet meer uit te komen, wanneer de hypnotiseur je niet terughaalt, om wat voor een reden dan ook, dan zal je vanzelf uit hypnose komen of de hypnose gaat over in slaap, waarna je vanzelf weer wakker wordt.

Nog een misverstand is dat er gedacht wordt dat hypnose hetzelfde is als in slaap zijn. Wanneer je in hypnose bent, ben je niet in slaap of buiten bewustzijn, je hoort alles wat er gezegd wordt, maakt alles mee en hebt helemaal de controle over jezelf. Je doet of zegt niets wat je niet wilt.

In dit formulier vraag ik je om je gegevens, zodat ik met je kan communiceren. Jouw gegevens worden nooit aan derden verstrekt. Zie ook mijn privacybeleid.

Scroll naar boven