06-21234202 info@yopenings.nl

Hoewel ik inmiddels wel weet wat voor mij nodig is om goed te blijven functioneren, gaat het toch nog wel eens mis. Soms wil ik te veel en plan ik mijn agenda te vol, waardoor er nog maar weinig tijd over blijft voor de nodige rust. En dat hou ik dan ook nog eens te lang vol, waardoor uiteindelijk mijn batterij zo leeg is dat het weer een tijd duurt voordat ik weer helemaal opgeladen ben. Voor anderen weet ik het goed te vertellen maar, door al het zorgen voor anderen, vergeet ik nog iets te vaak goed voor mezelf te zorgen. Herkenbaar?

Juist die zorg voor jezelf en je eigen energie is zo belangrijk als (hoog) sensitieve vrouw. Oververmoeidheid, uitputting, overspannenheid en burn-out liggen op de loer, doordat je sneller overprikkeld bent dan anderen.

Hieronder 7 tips die je misschien kunnen helpen om tijdig op te laden:

  • Het belangrijkste is om jezelf te kennen en te accepteren. Weet waar je van oplaadt en weet wanneer je over je grenzen gaat. Zo kan je tijdig ingrijpen.
  • Plan regelmatig ‘Me Time’ in. Een routine kan je hierbij helpen..
    Voor mij werkt het als ik vroeg in de ochtend mediteer en wat yogaoefeningen doe, in de middag maak ik een wandeling in de natuur (met mijn hond en luisterboek) en na mijn werk neem ik dan ook nog even 20 tot 30 minuten voor mezelf.

Me Time kan voor iedereen anders zijn. Voorbeelden zijn: een wandeling, een (geleide) meditatie, ademhalingsoefeningen, luisteren naar muziek, hardlopen, yoga, lezen, in een journal/dagboek schrijven, tekenen/schilderen etc. Vind uit wat jij nodig hebt om op te laden.

  • Let op je telefoongebruik. Als je ergens veel prikkels van binnenkrijgt dan is het wel je mobiele telefoon. Voor je het weet spendeer je daar veel te veel tijd aan en loop je erop leeg. Ik heb inmiddels de meeste meldingen op mijn telefoon uit staan, zo word ik minder afgeleid als ik bezig ben. Probeer ook ’s avonds niet te veel op je telefoon bezig te zijn, als een goede nachtrust je lief is.
  • Pak de slaap die je nodig hebt. Ik heb 7 tot 8 uur slaap nodig en lig er normaal gesproken al om 22.00 uur in. Klinkt saai maar mijn batterij is dan helemaal leeg. In je slaap verwerk je alle gebeurtenissen van de dag en laad je weer op. Zowel geestelijk als lichamelijk, erg belangrijk dus.
  • Eet gezond en gevarieerd. Kook zo puur mogelijk, met zo min mogelijk bewerkte producten (pakjes en zakjes) en eet voldoende groente en fruit. Je batterij gaat langer mee als je gevoed wordt met de juiste voeding. Veel sensitieve vrouwen hebben vaak last van intoleranties op het gebied van voeding (gluten, lactose, suikers etc.) wat ook de nodige vermoeidheidsklachten kan opleveren. Laat jezelf testen als je hier een vermoeden van hebt.
  • Beweeg en ga de natuur in. Ik wandel graag met de hond, maar hardlopen, fietsen of een andere buitenactiviteit kan natuurlijk ook.
  • Zeg af en toe nee en plan je afspraken met rust-avonden/dagen ertussen. Deze tip is het moeilijkst voor velen. Nee zeggen tegen leuke activiteiten of afspraken, als je weet dat het te veel voor je is, blijft lastig. Als (hoog) sensitieve vrouw moet je accepteren dat je veel tijd voor jezelf nodig hebt om de energie, die je van anderen op de dag binnen krijgt, te kunnen verwerken en je eigen energie weer te kunnen voelen. Als je dat niet doet, ga je te vaak over je eigen grenzen heen en loop je snel leeg. Met allerlei emotionele buien en uitputtingsverschijnselen van dien.
Goed voor jezelf zorgen

Wanneer je dit gaat doen, ga je ongetwijfeld last krijgen van de ”fear of missing out” of je voelt je een verschrikkelijke oude taart, als je weer eens op zaterdagavond alleen op de bank zit. Ook kan het zijn dat de mensen in jouw omgeving het niet begrijpen en druk op je gaan leggen, voor de nodige aandacht.

Het kost moeite om goed voor jezelf te zorgen, maar uiteindelijk gaat het je de rust en ruimte opleveren die je zo nodig hebt om in je kracht te gaan staan. En dan kan je pas echt de wereld aan!

Heb je meer hulp nodig om met je (hoog)sensitiviteit om te gaan? Of ben je inmiddels zo over je grenzen gegaan dat je hulp nodig hebt? Vraag dan een gratis ontdekgesprek aan. Ik help je graag.

Pin It on Pinterest

Share This