Heb jij je roeping al gevonden HSP?

Weet jij wat je roeping is? Heb je je passie al gevonden? Ik inmiddels wel, al is het best een zoektocht geweest. Lees hier mijn verhaal.

Veel HSP’ers voelen dat ze een roeping hebben in dit leven en willen die ook graag vinden. Net als voor mij, is het voor veel HSP’ers erg belangrijk om werk te hebben wat je motiveert en inspireert. Door de vele prikkels uit de drukke buitenwereld, die je als HSP’er binnen krijgt, is het alleen niet gemakkelijk je roeping te vinden. Het is heel lastig om naar jezelf te luisteren en je intuïtie te volgen als je zo beïnvloed wordt door je omgeving.

Het blijkt dan ook dat veel HSP’ers in het begin van hun carrière niet de juiste keuze gemaakt hebben voor studie en of beroep. Vaak komt er dan in de tweede helft van je leven, een moment dat je je gaat afvragen of deze baan nog wel bij je past. De ‘is dit alles’ vraag. Veelal zal hier een crisis of burn-out aan vooraf gaan.

Het is best een uitdaging om je roeping te vinden, het kost veel tijd en energie om erachter te komen. Het vergt zelfkennis en doorzettingsvermogen en je moet leren luisteren naar je innerlijke stem. Vaak is hierin de hulp van een coach, therapeut of loopbaanadviseur fijn.

Uit onderzoek blijkt dat HSP’ers een uitdagende baan nodig hebben, die genoeg afwisseling geeft. Ze zijn vaak kundig, intelligent, creatief en ondernemend, werken precies en nauwgezet en hebben een hoge arbeidsethos. Ze gedijen het best in een prettige, rustige en prikkelarme omgeving, waarin ze zelfstandig kunnen werken, zonder een al te hoge werkdruk.

Beroepen waarin HSP’ers iets van zichzelf kwijt kunnen en hun hoogsensitiviteit niet in de weg zit, zijn volgens onderzoek:

  • Kunstenaar: schrijver, dichter, schilder, musicus, beeldhouwer, acteur
  • Dienstbare beroepen: verpleegkundige, huisarts, maatschappelijk werker.
  • Leraar/ docent
  • Werken in de natuur of met dieren
  • Ondernemerschap
  • Huisman/vrouw

Wanneer je er eenmaal achter bent wat je roeping is, volgt de uitdaging om hiervan je beroep te maken. Dit kan een hele grote stap zijn die je misschien niet zomaar ineens kan bewerkstelligen. Zeker als je een gezin hebt of andere verplichtingen. Het loslaten van een vaste baan en zekerheden is niet altijd gemakkelijk en soms ook nog niet gelijk haalbaar. De huur/hypotheek moet nog steeds betaald kunnen worden, je kan nu eenmaal niet van de lucht leven.

De eerste stap zal dan kunnen zijn om je roeping te gaan najagen in je vrije tijd. Velen hebben naast een minder uitdagende baan een hobby, wat hun passie is en waar ze veel plezier en energie uit halen. Anderen combineren in het begin hun roeping met een parttime baan. Zo is het mogelijk om met kleine stapjes toch je doel te bereiken en van je passie en roeping je baan te maken.

Geld verdienen met je roeping is voor veel HSP’ers een uitdaging en zeker geen gemakkelijke weg, maar uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het uiteindelijk wel de enige weg is om meer plezier uit je werk te halen.

Als je hier al wat langer over aan het nadenken bent is deze tijd, van lockdowns en afzondering, misschien wel een hele mooie tijd om naar binnen te keren en op zoek te gaan naar jouw passie en roeping. Heb je hier hulp bij nodig, vraag dan een gratis ontdekgesprek aan, ik help je graag! 

Over mij

Yvonne Schmidt is opgeleid als Psychosociaal, Energetisch, Natuurgeneeskundig Therapeut, Hypnotherapeut en Leefstijl / Life Coach.
In haar praktijk behandelt en coacht ze sensitieve vrouwen op bewustwording van ongezonde leefpatronen op gebied van stress, emoties, relaties, ontspanning, voeding en beweging.

Recente berichten

Scroll naar boven