Stress en het ontstaan van ziekte

Volgens onderzoek van celbioloog, auteur en oud-docent aan de medische faculteit van de Universiteit van Wisconsin en onderzoeker aan de Stanford University School of Medicine, Dr. Bruce Lipton PhD, veroorzaakt stress zeker 95% van alle ziekten en aandoeningen. Op de website van Harvard Health Publishing van Harvard Medical School, wordt stress die lang duurt (chronische stress) in verband gebracht met hartziekten, een hoge bloeddruk en zou het bijdragen aan veel voorkomende infecties, astma, spijsverteringsstoornissen, kanker en andere gezondheidsproblemen. Tevens ondersteunt nieuw onderzoek ook het idee dat hoge niveaus van stress het verouderingsproces kunnen versnellen.

Chronische Stress

Er zijn inmiddels vele onderzoeken gedaan naar stress en elke autoriteit op dit gebied, is het eens dat chronische stress zeer slecht is voor ons lichaam. Ons centraal zenuwstelsel raakt van langdurige stress uit balans. Het zenuwstelsel bestaat voor het grootste deel uit het autonome zenuwstelsel. Veel van wat er in het lichaam afspeelt, gebeurt daar. Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee delen, het sympathisch en het parasympatisch zenuwstelsel. Het parasympatisch zenuwstelsel werkt remmend (vertraagt dingen). Het sympathisch zenuwstelsel zet dingen in gang en is verantwoordelijk voor de vlucht of vechtmodes, het staat altijd paraat voor levensreddende activiteiten. Als dit zenuwstelsel in werking treedt, verandert er van alles in het lichaam. Het bijniermerg zorgt voor de productie van de hormonen; adrenaline en noradrenaline. Het grootste deel van het bloed gaat naar de spieren, omdat het lichaam denkt dat ze moet vechten of vluchten. Alles staat stil, behalve de processen voor onmiddellijke overleving. Dit betekent dat er nog weinig bloed stroomt naar de maag voor de voedselvertering, naar de voorhoofdskwabben voor denkprocessen en naar de lever en nieren voor ontgiftingsprocessen.

Het immuunsysteem

Ook het immuunsysteem wordt uitgeschakeld. Als dit even duurt is er niets aan de hand, maar vandaag de dag bevinden veel mensen zich constant in deze vlucht en vecht modus, terwijl ze het niet eens door hebben. Uit onderzoek van Dr. Loyd (auteur van de Healing Code) waarbij fysiologische stress gemeten werd met een hrv (hartritmevariabiliteit) test, bleek dat 50% van de mensen die fysiologische stress hadden, dit niet voelde.

Als een stresssituatie lang aanhoudt wordt het celmilieu giftig. De cellen krijgen niet de benodigde voedingsstoffen (zuurstof, mineralen, essentiële vetzuren etc.). Ook kunnen er geen afval- en gifstoffen afgevoerd worden. Er kan dan geen groei of herstel meer plaatsvinden en op de lange termijn kan dit tot orgaanbeschadiging leiden. Dr. Bruce Lipton stelt dat dit is hoe we genetische ziekten ontwikkelen.

Gevolgen van chronische stress

Als chronische stress lang genoeg aanhoudt gaat het lichaam reageren met vervelende gevolgen, zoals:

·       Hoge bloeddruk                                      •      Hoofd-, nek-, rugklachten

·       Concentratieproblemen                        •      Depressie

·       Geheugenproblemen                             •      Gewichtstoename

·       Slaapproblemen                                      •      Maag- en Darmklachten

·       Uitputting                                                  •      Verminderde werking immuunsysteem

·       Lusteloosheid                                           •      Hart- en vaatziekten

Chronische stress verstoort langdurig de balans tussen het sympathische- en het parasympatische zenuwstelsel. Het vechten of vluchten kost zoveel energie dat ons lichaam uitputtingsverschijnselen gaat vertonen.

Oorzaak van stress

Dr. Bruce Lipton, toont in onderzoek aan dat destructieve herinneringen en valse overtuigingen de oorzaak van stress zijn, hierdoor zijn we bang, terwijl dat niet nodig is. Hij stelt dat stress en ziekte niet meer is dan een lichamelijke manifestatie van angst en valse overtuigingen. Het zijn tumoren in ons cellulaire geheugen, die in ons lichaam ziekte en ongemak verspreiden. Als je jarenlang naar dezelfde leugens luistert, die je jezelf wijsmaakt, ga je ze geloven en ga je ernaar handelen. Alles wat we doen, doen we vanwege één of andere overtuiging. Wanneer je iets voelt, denkt of doet, wat je niet wilt, komt dit altijd door een overtuiging. Wanneer je de overtuigingen gaat veranderen, dan zullen je gevoelens, gedachten en gedrag automatisch ook veranderen. Alleen zijn de overtuigingen die de grootste schade aanrichten vaak onbewust, hiermee wil je geest je beschermen om te voorkomen dat iets pijnlijks opnieuw gebeurt. Daarom is het ook zo moeilijk om je overtuigingen te veranderen.

Hoewel stress niet te voorkomen is in ons leven, helpen ontspanningsoefeningen, meditatie, yoga, mindfulness en ademhalingsoefeningen je stressniveau te verlagen. Wil je hulp bij het verlagen van je stressniveau of om bepaalde valse overtuigingen, destructieve herinneringen en angsten te overkomen dan heeft Y Openings Therapie & Coaching verschillende mogelijkheden om je hierbij van dienst te zijn.

Bron: De Healing Code, Dr Alex Loyd en  https://www.health.harvard.edu/

Over mij

Yvonne Schmidt is opgeleid als Psychosociaal, Energetisch, Natuurgeneeskundig Therapeut, Hypnotherapeut en Leefstijl / Life Coach.
In haar praktijk behandelt en coacht ze sensitieve vrouwen op bewustwording van ongezonde leefpatronen op gebied van stress, emoties, relaties, ontspanning, voeding en beweging.

Recente berichten

Scroll naar boven