Wat doen emoties met je?

De termen voelen, gevoelens en emoties worden vaak door elkaar gebruikt. Toch is er een verschil. Voelen is de bewustwording van een fysieke reactie op iets wat gebeurt in je lijf, in je denken of in je omgeving. Doordat je bijvoorbeeld denkt aan iets spannends, ga je hoger ademhalen en gaat je hart sneller kloppen. Je gedachten leiden dan tot een lichamelijke verandering. Na het voelen komt pas de emotie en deze brengt je in beweging of zet je aan tot actie. Je schrikt bijvoorbeeld van een grote spin, vervolgens ga je gillen van angst en loop je hard weg. Je neemt dus iets waar, hier reageer je fysiek op, vervolgens beoordeel je de situatie en onderneem je actie. Bij een gevoel is er ook een psychologische en of fysiologische prikkel, maar deze zet je niet in beweging. Gevoelens zijn behoorlijk stabiel, voorbeelden hiervan zijn geluk, tevredenheid, dankbaarheid en liefde.

Voelen

Woorden als voelen, aanraken en betasten lijken misschien wel dezelfde woorden, maar hier zit  een gelaagdheid in. Het gaat om contact met de binnenwereld en buitenwereld. Het verschil zit hem daarbij vooral in de diepte van het contact, de emotie die hierbij wordt aangeraakt en de intentie om daar iets mee te doen. Als je iets betast blijf je aan de buitenkant van het object, het heeft fysieke eigenschappen. Voelen gaat dieper, het heeft te maken met gewaarworden van je eigen lichamelijke reacties, die weer te onderscheiden zijn in lust- en onlustgevoelens of gevoelens van behagen en onbehagen.

Je kunt verschillende sensaties voelen in je lichaam zoals: temperatuur, spanning, energie, beweging, druk en pijn. Als je hiervan bewust wordt, helpen deze sensaties je te ontdekken wat er in je lichaam gebeurt. Sensaties krijgen betekenis door emoties en gedachten waarmee ze verbonden zijn en het verhaal dat je er bij maakt. In verschillende omstandigheden kunnen ze totaal iets anders betekenen. Als je bijvoorbeeld blij bent om iemand te zien, kan je het warm krijgen en gaan blozen, maar je kunt ook gaan blozen als je boos bent. Het gaat dus om de situatie met de bijbehorende emoties en gedachten, waardoor de sensaties, die in het lichaam te voelen zijn, betekenis krijgen.

Emoties

Het woord emotie komt van het Latijns, ‘emovere’, het betekent ‘beweging van binnen naar buiten’. Voorbeelden van emoties zijn: angst, woede, verdriet en blijdschap. Bij een emotie reageer je instinctief op een gebeurtenis van buiten. Het overkomt je en je hebt er geen invloed op. Je schrikt bijvoorbeeld van iets, je geeft een gil, je hartslag verhoogt en het zweet breekt je uit. Het is een onwillekeurige lichamelijke reactie. De emotiereactie is kort van aard, hooguit een paar minuten en dan verlaat het je lichaam weer. Het is energie die in en weer uit je lichaam kan stromen. Als je de emotie ervaart en weg laat vloeien is er weinig aan de hand, maar als je de energie van de emotie vasthoudt in je denken of in je lichaam, kan het een eigen leven gaan leiden en dit is wat vaak gebeurt. We gaan over onze emoties nadenken en maken er een eigen verhaal van. Dit verhaal kan in gedachten steeds groter worden. Hier gaat het lichaam vervolgens op reageren met bijbehorende gevoelens. Zo kan een kleine schrikreactie bijvoorbeeld onbewust opgeblazen worden tot iets heel groots, waar je zelfs nachtmerries van kan krijgen. Verhalen die je lang genoeg in stand houdt, ga je geloven. Je gevoelens worden dan denkbeelden.

Emoties zijn niet slecht, als je je er maar niet door laat beheersen. Dan wordt het namelijk moeilijker om zuiver te voelen en waar te nemen. Hierdoor kan je de situatie vaak niet meer helder beoordelen, waardoor je verkeerde keuzes gaat maken en verkeerde acties gaat ondernemen.

We hebben als volwassenen geleerd onze emoties te beheersen, waardoor het uiten van onze emoties minder iets van onszelf is, maar meer van wat er van ons verwacht wordt. Gecreëerd door onze opvoeding, ons geloof, onze cultuur en de maatschappij. Onze emoties worden ook onderdrukt of afgeremd door onszelf als er pijnlijke en beschadigende gebeurtenissen zich voordoen. Wanneer deze pijn (fysiek en of psychologisch) te groot wordt, kan dat leiden tot verharding of verkilling. We creëren dan overlevingsmechanismen, die onze natuurlijke gevoelsbeleving verstoren, waardoor we ons afsluiten voor de pijn van de emoties. Hierdoor worden de emoties en ervaringen in je lichaam opgesloten. Het kost je lichaam veel kracht en energie om deze gevoelens te onderdrukken, waardoor er uiteindelijk een moment komt dat het niet meer vol te houden is. Je loopt vast, je lijf gaat reageren, het voelt gespannen en kan verschillende pijnsignalen gaan doorgeven. Als er dan in het dagelijks contact met je omgeving (werk, gezin, vrienden)  iets fout gaat, gaan de emoties eruit komen in de vorm van onverklaarbare huilbuien, woedeaanvallen, depressies, uitputting, angsten, nachtmerries en allerlei andere lichamelijke en of geestelijke spanningsklachten.

Wil je hulp bij het onderzoeken van je denkbeelden, emoties en spanningsklachten in je lichaam om ze vervolgens los te kunnen laten? Y Openings heeft verschillende therapieën die je hierbij kunnen helpen. www.yopenings.nl

Bron: B. Boot Haptonomie: een kwestie van gevoel (2014), K. Karis & R. Dol, Je hoofd te lijf (2016)

Over mij

Yvonne Schmidt is opgeleid als Psychosociaal, Energetisch, Natuurgeneeskundig Therapeut, Hypnotherapeut en Leefstijl / Life Coach.
In haar praktijk behandelt en coacht ze sensitieve vrouwen op bewustwording van ongezonde leefpatronen op gebied van stress, emoties, relaties, ontspanning, voeding en beweging.

Recente berichten

Scroll naar boven