06-21234202 info@yopenings.nl

 

Veel HSP’ers weten vaak niet wat ze zelf willen, maar wel heel goed wat anderen van ze willen.

Ze voelen het gewoon en in een poging anderen het naar de zin te maken, voor ze te zorgen, aardig gevonden te worden etc. zullen ze daar ook naar handelen. Omdat ze de ander zo goed aanvoelen, weten ze vaak niet wat ze zelf voelen, waardoor ze vaak over hun eigen grenzen gaan. Vrouwen zijn daar vooral erg goed in.

Een cliënte van mij zei het laatst heel mooi; “om te zeggen wat ik nodig heb in een relatie, moet ik eerst wel weten wat ik zelf wil en dat weet ik niet”. Ze zat zo in haar hoofd en was zo met anderen bezig dat er geen ruimte meer was om te voelen wat zij nodig had. En dat gaat lang goed, totdat het niet meer gaat en je lichamelijke of geestelijke klachten gaat krijgen.

Om weer echt te leren voelen is spannend, we zijn bang voor de stilte, bang voor wat we gaan tegenkomen. We zijn niet voor niets weggebleven van ons gevoel. Als kind was het soms nodig, het was een overlevingsmechanisme, maar nu je volwassen bent, is dat niet meer nodig en gaat het tegen je werken.

Wanneer je weer gaat voelen zal je zien dat er emoties gaan loskomen. Emoties die vast zaten in je lichaam en die je wat willen zeggen. Ze zijn er namelijk niet voor niets. Wanneer je ze gaat erkennen en gaat toestaan dat ze er mogen zijn, zal het gevoel langzaam verminderen en verdwijnen. Emotionele blokkades in je lichaam gaan oplossen en de energie kan weer stromen.

Wat er voor in de plaats komt is opluchting, rust en ruimte. Ruimte om te voelen wat jij nodig hebt. Ruimte om jezelf te kunnen zijn en in je kracht te gaan staan. In die kracht kan je anderen prima helpen, maar ook duidelijk je eigen grenzen hierin aangeven.

Een goede oefening om te gaan voelen is de onderstaande bodyscan:

Ga lekker liggen, ontspan jezelf en ga met je aandacht naar je lichaam. Scan je lichaamsdelen één voor één en ga bij elk lichaamsdeel na hoe het aanvoelt. Als er ergens een pijntje zit, blijf daar dan eens bij, vraag wat het je wil zeggen. Het kan zijn dat er dan emoties naar boven komen. Laat het maar komen. Vraag je lichaam wat het nodig heeft en geeft dat dan ook. Probeer het maar eens.

Wil je hulp om meer in lichaam te komen, vraag dan een gratis HSP ontdekgesprek aan https://www.yopenings.nl/gratis-hsp-ontdekgesprek/

Ik help je graag!

 

Pin It on Pinterest

Share This