7 tips hoe om te gaan met overprikkeling

Als je (hoog)sensitief bent, kan je regelmatig overprikkeld raken. Door een gevoelig zenuwstelsel komt alles net wat intenser binnen en gaat de verwerking van al die prikkels langzamer dan bij niet (hoog)sensitieve mensen. Overprikkeling kan ontstaan doordat je zintuigen te lang worden blootgesteld aan harde geluiden, knipperende lichten, intense geuren, heftige beelden, te veel informatie, grote groepen mensen. Ook emoties en energieën van anderen kunnen je behoorlijk overprikkelen, terwijl je dat vaak niet eens door hebt.

Overprikkeling kan je overweldigen en al je energie opslurpen. Dit kan zich uiten in moeheid, hoofdpijn, buikpijn, boosheid, geïrriteerdheid, huilen, rusteloosheid, niet meer kunnen concentreren etc. Je wil je het liefst zo snel mogelijk terugtrekken in je eigen bubbel.

Als je merkt dat je regelmatig overprikkeld raakt, is het belangrijk om strategieën te ontwikkelen om hiermee om te gaan. Hier zijn wat tips die je misschien kunnen gaan helpen.

1. Leer jezelf en jouw triggers kennen

Probeer uit te vinden welke prikkels bij jou de overprikkeling veroorzaken. Hou eens een tijdje een schriftje bij en noteer op welke momenten bij jou de overprikkeling ontstaat. Waar ben je dan? Wat gebeurd er met jou op dat moment en wat gaat eraan vooraf. Wanneer je je bewust wordt van jouw triggers, ga je jezelf beter leren kennen en wordt het gemakkelijker om ervoor te zorgen dat je minder snel overprikkeld raakt.

2. Creëer een rustige plek voor jezelf

Rust nemen is heel belangrijk om de overprikkeling te verminderen. Zorg ervoor dat je een fijne rustige plek in huis of in de natuur hebt, waar je jezelf kunt terugtrekken en tot rust kan komen. Maak de ruimte voor jou zo plezierig mogelijk door bijvoorbeeld rustige kalmerende muziek op te zetten, etherische oliën te branden, kaarsjes te branden, edelstenen neer te leggen etc. Maakt het een plek waar je jezelf weer helemaal kan opladen.

3. Leer grenzen stellen

Dit is heel lastig voor (hoog)sensitieve mensen, maar leer je eigen grenzen kennen en die ook te respecteren. Wees niet bang om “nee” te zeggen, als je voelt dat het te veel gaat worden. Leer prioriteiten stellen en creëer tijd voor rust om jezelf weer op te laden. Misschien zal je je sociale activiteiten moeten verminderen, sommige taken moeten delegeren of wat meer tijd alleen gaan doorbrengen om zo jezelf weer goed te kunnen opladen. Doordat je je grenzen aangeeft, kan je beter voor jezelf zorgen.

4. Leer technieken om je stressniveau te verlagen

Ademhalingsoefeningen, (geleide)meditatie, mindfulness of yoga, zijn hele goede technieken om je stressniveau te verlagen. Deze activiteiten kunnen helpen om te ontspannen en je zenuwstelsel te kalmeren. Maak er een ochtend /avond routine van en je zal zien hoe dit uiteindelijk je algehele gevoel van welzijn verbetert.

5. Plan momenten in de dag om te herstellen

Overprikkeling helemaal vermijden is heel moeilijk in ons drukke leven, daarom is het erg belangrijk om jezelf tijd te geven om te herstellen van de overprikkeling, door momenten van ontspanning in te plannen op drukke dagen. Dit kunnen korte pauzes zijn waarin je even een kleine wandeling maakt, een ademhalingsoefening doet of iets anders doet wat jou ontspant. Ook is het belangrijk om voldoende slaap te krijgen. (Hoog)sensitieve mensen hebben veel slaap nodig om op te laden en te herstellen van de overprikkeling.

6. Maak gebruik van hulpmiddelen om de overprikkeling te verminderen

Voor sommige (hoog)sensitieve mensen kan het fijn zijn om oordopjes of geluidonderdrukkende koptelefoons te gebruiken om omgevingsgeluiden te verminderen. Ook een zonnebril om fel licht te dempen of comfortabele kleding die je zintuigen kalmeert kan helpen de overprikkeling te verminderen. Ga op zoek naar wat jou hierin helpt, om de overprikkeling te verminderen.

7. Vraag steun aan je sociale omgeving

Steun van familie en vrienden kan behulpzaam zijn bij het omgaan met je overprikkeling. Daarom is het belangrijk om openlijk te praten over je gevoeligheid voor sommige prikkels, vraag ze om begrip en steun. Zo kunnen ze je helpen bij het creëren van een prikkelarme omgeving en je aansporen goed voor jezelf te zorgen.

Ontdek wat werkt voor jou

Als (hoog)sensitief persoon kan overprikkeling een uitdaging zijn en behoorlijk wat invloed uitoefenen op je dagelijks leven, maar met de voor jou juiste maatregelen, kan je er goed mee leren leven. Ga ontdekken wat voor jou het beste werkt en wees lief voor jezelf.

Wanneer je meer hulp nodig hebt om met je (hoog)sensitiviteit om te gaan, vraag dan een gratis ontdekgesprek aan, ik help je graag!

Over mij

Yvonne Schmidt is opgeleid als Psychosociaal, Energetisch, Natuurgeneeskundig Therapeut, Hypnotherapeut en Leefstijl / Life Coach.
In haar praktijk behandelt en coacht ze sensitieve vrouwen op bewustwording van ongezonde leefpatronen op gebied van stress, emoties, relaties, ontspanning, voeding en beweging.

Recente berichten

Scroll naar boven