De taal van pijn, wat wil je lichaam je vertellen?

Heb je er ooit wel eens aan gedacht dat pijn in je lichaam, je misschien iets wil vertellen? In het dagelijks leven zijn we vaak zo druk met werk, studie, kinderen, huishouden en allerlei sociale verplichtingen, dat we er vaak niet bij stilstaan. We nemen niet de tijd om te luisteren naar wat ons lichaam ons te vertellen heeft.

De taal van pijn in je lichaam.

Pijn is vervelend en we willen er zo snel mogelijk vanaf. Toch is het heel belangrijk om de signalen van je lichaam serieus te nemen, in plaats van het zo snel mogelijk te onderdrukken met een pijnstiller. Hoewel je de pijn hier even mee stillegt, los je er het onderliggende probleem niet mee op. Het is het afplakken van een lekkage met tape. Het lekken houdt even op, maar wanneer de tape slijt of de druk elders groter wordt, zal het weer beginnen met lekken.

Nu heb ik het niet over de pijn die opkomt, wanneer je jezelf verwondt, ik heb het over de pijn, die er vaak langzaam insluipt en langer stand houdt, waar de reguliere zorg vaak geen antwoord op heeft. Elke pijn heeft zijn eigen verhaal en kan de sleutel zijn tot herstel, al zal je eerst de juiste sleutel moeten vinden en dat kan voor veel mensen een jarenlange zoektocht zijn.

Lichaam en geest zijn één geheel

Stress, angsten of depressie vertonen zich, na een tijdje, vaak als fysieke pijn. Chronische stress kan bijvoorbeeld pijnlijke schouder-, arm- of rugklachten geven. Pijnbestrijding voor alleen die pijnplek bied misschien tijdelijk wat verlichting, maar wanneer je de onderliggende reden van die stress niet aanpakt, blijft het dweilen met de kraan open. Als holistisch therapeut zie ik lichaam en geest als één geheel. Ik kijk daarom niet alleen naar de pijn in het lichaam, maar ook naar de onderliggende emoties van die fysieke pijn, die vaak in het lichaam zijn opgeslagen.

Zelfonderzoek en bewustwording

Op zoek gaan naar de onderliggende reden van de pijn, vraagt om bewustwording en zelfreflectie. Vragen kunnen zijn; wanneer is de pijn begonnen? hoe zag je leven er toen uit? heb je toen iets traumatisch meegemaakt? op welke plek zit de pijn? Elk lichaamsdeel en orgaan heeft zo zijn eigen betekenis. Het is vaak een puzzeltocht om het ontstaan van de pijn te vinden. Met zelfonderzoek kan je de boodschap, die het lichaam geeft met de pijn, gaan begrijpen. Uiteindelijk is het belangrijk om de onderliggende emoties te herkennen en te erkennen, waarna je ze kan gaan loslaten. Soms is traumaverwerking met een therapeut hiervoor nodig.

Preventie

Door beter naar je lichaam te gaan luisteren en het te geven wat het nodig heeft, kan je ook veel pijn voorkomen of de pijn sneller de kop in drukken. Het is dan ook belangrijk om aandacht te besteden aan een gezonde leefstijl, zoals regelmatig bewegen, een goed eetpatroon en het reduceren van stress.

Wanneer je toch hulp nodig hebt in je zoektocht naar de oorzaak van je onderliggende pijn, neem dan contact met me op. Vraag een gratis ontdekgesprek aan om de mogelijkheden te bespreken. 

Ik help je graag!

Over mij

Yvonne Schmidt is opgeleid als Psychosociaal, Energetisch, Natuurgeneeskundig Therapeut, Hypnotherapeut en Leefstijl / Life Coach.
In haar praktijk behandelt en coacht ze sensitieve vrouwen op bewustwording van ongezonde leefpatronen op gebied van stress, emoties, relaties, ontspanning, voeding en beweging.

Recente berichten

Scroll naar boven