06-21234202 info@yopenings.nl

Hoe meer je alles onder controle wilt hebben, hoe meer je verkrampt raakt.

Als we één ding geleerd hebben afgelopen jaar, dan is het wel dat we eigenlijk niets onder controle hebben, al proberen we het uit alle macht te verkrijgen.

De vraag is waarom proberen we het dan? Wat zit erachter? Veelal angst, de angst om te falen, de angst om ziek te worden, de angst wat anderen wel niet zullen zeggen, de angst je zekerheden te verliezen. Uiteindelijk zijn het oer-angsten die ons drijven naar controle, zoals de angst om uit de groep gestoten te worden en dus de angst voor eenzaamheid, de angst om je vrijheid te verliezen en de angst voor de dood of de dood van dierbaren.

Angst levert stress op. Dit merk je in je lichaam, doordat je ademhaling versnelt, je bloeddruk omhoog gaat en je hart sneller gaat kloppen. Bepaalde functies in je lichaam gaan dan ook minder goed werken, zoals je immuunsysteem, je denkvermogen je spijsvertering, je lever en nieren. Dit is ook logisch, aangezien je lichaam denkt dat ze in actie moet komen en dus gaat alle energie naar de gebieden die nodig zijn om te kunnen vechten of vluchten, zoals je spieren. Dat is prima als je achtervolgt wordt door een wild dier en je het op een lopen moet zetten, maar wanneer je deze angst niet kunt ontladen door te vechten of te vluchten (omdat de stress komt door baanverlies, een scheiding of er een andere stressvolle situatie) blijft deze in je lichaam zitten.

Als deze stresssituatie lang aanhoudt en er dus bepaalde functies in je lichaam op halve kracht blijven werken, kan er nog moeilijk groei en herstel plaatsvinden. Je cellen kunnen niet meer de benodigde voedingsstoffen (zuurstof, mineralen, essentiële vetzuren etc.) opnemen en afval- en gifstoffen kunnen niet meer afgevoerd worden. Vaak gaat dan je lichaam reageren.

Dit ga je merken aan allerlei klachten, die je dan kan krijgen zoals: verhoogde spierspanning, nek, schouder of rugklachten, slaapproblemen, uitputting, lusteloosheid, piekeren, depressie, hoge bloeddruk, hartklachten, concentratieproblemen, gevoelige maag en darmen, hoofdpijn etc.

Mijn advies is, ga kijken wat er achter die controledrang van je zit, waar ben je bang voor? Is dit reëel? Ligt het in jouw vermogen hier iets aan te veranderen?  Zo niet, laat de controle dan los.

Het leven is niet onder controle te houden, hoe je ook je best doet, veel ligt buiten jouw invloedssfeer. De stress die het oplevert, doet je zeker geen goed. Door los te laten bevrijd je jezelf van de angst en het maakt je leven zoveel relaxter.

Loslaten is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, acceptatie en overgave spelen hier een grote rol in. Wanneer je het vechten voor controle loslaat, kan je lichaam zich gaan ontspannen en weer in balans komen. Dit kan op vele manieren zoals; lekker de natuur ingaan, te mediteren, mindfulness- en ademhalingsoefeningen te doen, te gaan sporten of creatief bezig te zijn etc.

Wanneer je meer hulp nodig hebt om je controledrang te beperken en de stress uit je lichaam te laten verdwijnen, kijk dan eens naar het aanbod op mijn website en vraag een gratis ontdekgesprek aan.

Ik help je graag!

Pin It on Pinterest

Share This