Het is wat het is! Van acceptatie naar ontspanning

Tegeltjeswijsheid, of zit er meer in?

Voor mij halen deze woorden de druk van de ketel en gaat het over acceptatie van wat er op dit moment is. Eigenlijk kan je ook niet anders, maar de meeste mensen gaan in de weerstand, proberen het te veranderen, op te lossen of ontkennen gewoonweg wat er is.

Er is een tijd geweest waarin deze woorden mij mateloos irriteerde. Het voelde als opgeven, een dooddoener waar ik niets mee kon. Mijn mantra was vechten, sterk zijn, controle houden en doorgaan totdat je erbij neervalt. Dit heb ik lang volgehouden, maar vaak komt er dan een moment dat je je gaat afvragen waartegen je aan het vechten bent en waarom. Uiteindelijk kwam bij mij dit moment midden 30 en moest ik de handdoek in de ring gooien. Alle opgekropte emoties kon ik niet meer binnenhouden, ik kon alleen nog maar huilen. Ik was zwaar overspannen en realiseerde me dat ik met mezelf aan de slag moest, voordat het erger zou worden.

Ik ging in therapie, want achter al dat verdriet zat behoorlijk wat onverwerkt trauma uit het verleden. Ook zocht ik naar mogelijkheden om meer te kunnen ontspannen. Yoga, meditatie, ademhalings-/ ontspanningsoefeningen, gaven mij de mogelijkheid om met spanningen om te gaan, want dat bleef een aandachtspunt voor mij.

Acceptatie

De zin “Het is wat het is” kwam ik weer tegen in mijn Holistisch Coachen opleiding en opeens resoneerde het bij mij. Ik kon ook gewoon accepteren wat er is. Het verleden was niet meer te veranderen en zorgen maken over de toekomst was zinloos en zonde van de energie. Door te accepteren wat er op dat moment in mijn leven en dus in mijzelf gaande was, onrust, verdriet, boosheid etc. kon ik stapje voor stapje het vechten en de controle loslaten. En natuurlijk gaat dit met vallen en opstaan, het leven blijft je uitdagingen geven, maar naarmate je jezelf beter leert kennen, herken je de valkuilen eerder en kan je jezelf sneller corrigeren.

Ontspannen

Het mooie van accepteren is dat de spanning van opgebouwde emoties het lichaam kan gaan verlaten. Het piekeren en malen van gedachten wordt minder en andere spanningsklachten zullen langzaam verdwijnen. Je gaat je ONT-SPANNEN. 

“Het is wat het is”, is inmiddels een “stopzin” van me geworden en ongetwijfeld denken sommige mensen om mij heen, “heb je haar weer”, als ik het voor de zoveelste keer uit. Maar het maakt het leven een stuk eenvoudiger, minder stressvol en leuker en daar gaat het uiteindelijk om.

En dan kan het ook zomaar gebeuren dat je vriendin je dit tegeltje cadeau geeft 😉

Wil jij hulp met accepteren en ontspannen, neem dan contact met me op www.Yopenings.nl

Over mij

Yvonne Schmidt is opgeleid als Psychosociaal, Energetisch, Natuurgeneeskundig Therapeut, Hypnotherapeut en Leefstijl / Life Coach.
In haar praktijk behandelt en coacht ze sensitieve vrouwen op bewustwording van ongezonde leefpatronen op gebied van stress, emoties, relaties, ontspanning, voeding en beweging.

Recente berichten

Scroll naar boven