06-21234202 info@yopenings.nl

 

Angst stopt de dood niet, het houdt je tegen om te leven!

Deze zin deed mij denken aan de periode waarin we nu zitten. Door angst is het leven zoals we het kende inmiddels helemaal gestopt. Nu kan je in discussie gaan of dit terecht is of niet. Het feit is dat de angst, of het nu voor ziekte, de dood, de toekomst of verlies van inkomen is, bij veel mensen behoorlijk is toegenomen dit jaar. Misschien ook wel bij jou?

Als HSP’ers hebben we dan vaak ook nog eens de pech dat we niet alleen onze eigen angst voelen, maar ook die van anderen en de samenleving in z’n geheel en dat is behoorlijk heftig.

Wanneer je hier niets aan doet, gaat die angst in je lichaam zitten. Je afweersysteem wordt namelijk aangetast door langdurige angst. Symptomen van angst kunnen zijn: een gevoel van gejaagdheid, misselijkheid, benauwdheid, verwarring, hartkloppingen of het gevoel de controle over jezelf te verliezen. Om de angst in toom te houden ontstaat er gespannenheid in je lichaam, wat zich vooral in je spieren manifesteert. Dit kan zich uiten in: beklemming op je borst, pijn in je nek of rugspieren, stijfheid van je vingers en of tenen, tandknarsen, een verstijfde kaak, een hoge oppervlakkige ademhaling of zenuwachtige trekjes.

Om weer grip op je leven te krijgen en je klachten te verminderen, zal je moeten leren om met je angst om te gaan en ze te transformeren in vertrouwen. Vertrouwen in jezelf, in je lichaam en in de toekomst.

Onderstaand 10 tips om je angst te laten afnemen:

  1. Kijk minder naar het nieuws, veel nieuws op TV, in kranten en in apps voeden de angst in plaats van de hoop.
  2. Begin de dag met een fijne (geleide) meditatie en eindig de dag met een ontspanningsoefening. Er zijn veel apps die mooie geleide meditaties en ontspanningsoefeningen aanbieden, zoals: Insight Timer en Meditation Moments.
  3. Ga bij angstgevoelens naar je ademhaling, leg één hand op je hart en één hand op je buik, adem 4 tellen in (je buik gaat omhoog) en 4 tellen uit (je buik trekt in). Doe dit een paar minuten en voel jezelf kalmer worden. 
  4. Ga overdag een half uurtje lopen. Het daglicht, de natuur en de frisse lucht laden je weer positief op en helpen je te ontspannen.
  5. Beweeg! Buiten sporten of online een les volgen kan nog steeds. Hardlopen, fietsen, yoga e.d, helpen je stress te verlagen en uit je hoofd te komen.
  6. Gronden of aarden is een goede manier om je lichaam weer te voelen. Door met je gedachten naar je voeten te gaan, ze echt te voelen als je ze neerzet, verplaats je de energie vanuit je hoofd naar je lichaam. Zo kom je steviger in je lichaam te zitten en voel je je krachtiger.
  7. Eet gezond, voeding rijk aan magnesium, vitamine B en C, Omega 3 (te vinden in verse groente, fruit, vette vis, olijfolie, avocado’s, noten, volkoren granen etc.) helpen je je weerstand te verhogen en doen stress afnemen.
  8. Schrijf je angsten dagelijks van je af in een schriftje en reflecteer. Zijn je angsten wel realistisch?
  9. Schrijf dagelijks op waar je dankbaar voor bent. Het wakkert je gelukshormonen aan, waardoor de angst afneemt.
  10. Gebruik essentiële oliën zoals lavendel, jasmijn, sandelhout, ylang-ylang en geranium. Ze geven rust in tijden van angst en stress. Je kan een paar druppels in een olie diffuser / brander met water doen of mengen met amandelolie of jojoba olie, om jezelf ermee in te smeren.

Wil je meer hulp om je angst te doen afnemen? vraag dan een gratis online HSP ontdekgesprek aan.

Ik help je graag!

 

Pin It on Pinterest

Share This