Ben jij een perfectionist HSP?

 Perfectionisme komt vaak voor bij HSP’ers. We voelen ons vaak zo anders dan anderen, dat we uit alle macht gaan proberen te voldoen aan de normen die onze omgeving en de maatschappij ons oplegt. En dat kost bakken met energie! Want, zoals je misschien al door hebt, het is nooit goed genoeg. Je bent niet sterk genoeg, niet knap genoeg, niet aardig genoeg, niet slim genoeg, niet flexibel genoeg en ga zo maar door.

Het perfectionisme begint al vroeg. Als kind voel je al heel snel wat anderen nodig hebben en van je willen. Je wil papa en mamma blij maken, dus je gaat je best doen om lief en braaf te zijn. Je wilt de juf of meester tevreden stellen, dus je gaat je best doen op school. Je wilt erbij horen, dus je gaat je best doen voor vriendjes en vriendinnetjes. Als dit allemaal gewaardeerd wordt voel je je geweldig, gezien en erbij horen. Maar als je iets fout doet en daar wordt wat van gezegd, komt dat keihard aan. Je schaamt je, voelt je dom, waardeloos en alleen. Je bent niet goed genoeg!

Het bijzondere is dat veel mensen perfectionisme niet als een hele slechte eigenschap zien. Het was bijvoorbeeld het eerste wat ik noemde op een sollicitatiegesprek, als men mijn minder goede eigenschappen wilde weten. “Ik ben een beetje perfectionistisch”, zei ik dan. Werkgevers houden er wel van als je perfect werk wilt afleveren voor ze. Inmiddels is wel duidelijk, door de vele burn-outs, dat de andere kant van de medaille minder perfect is.

We houden het perfect zijn niet vol, uiteindelijk komt er een punt dat je energie op is. Het wordt tijd om in te zien dat je afhankelijkheid van de goedkeuring van de buitenwereld je kapot aan het maken is. Want wat voor de één goed is, is voor de ander slecht, je kan het nooit goed doen voor iedereen. Het is tijd om naar binnen te gaan en je eigenwaarde niet meer afhankelijk te maken van de goedkeuring van anderen.

In jouw imperfectie zit juist jouw grote waarde. Dat maakt wie jij bent en jij bent goed genoeg. Jij hebt unieke eigenschappen, talenten en vaardigheden waar mensen van houden en sommige niet. Het is! Het gaat erom dat jij ervan gaat houden.

Wees dankbaar voor wat je hebt meegekregen, ga het vinden en ontwikkelen en wordt perfect imperfect!

Wil je hulp hierbij, vraag dan een gratis ontdekgesprek aan. Ik help je graag.

Over mij

Yvonne Schmidt is opgeleid als Psychosociaal, Energetisch, Natuurgeneeskundig Therapeut, Hypnotherapeut en Leefstijl / Life Coach.
In haar praktijk behandelt en coacht ze sensitieve vrouwen op bewustwording van ongezonde leefpatronen op gebied van stress, emoties, relaties, ontspanning, voeding en beweging.

Recente berichten

Scroll naar boven