06-21234202 info@yopenings.nl

Bij veel HSP’ers is de innerlijke Criticus behoorlijk aanwezig. Je kent haar vast wel, het stemmetje in je hoofd wat je constant aan het bekritiseren is. Dat zegt dat je het niet goed doet, dat je van alles moet, dat je je schuldig moet voelen en dat je minder bent dan een ander. Het is het stemmetje dat je zelfvertrouwen en eigenwaarde compleet afbreekt. Het scheldt je uit voor stomme trut, egoïst, slappeling, lelijk etc. en je gelooft haar want dit is wat je je hele leven al in gedachte hebt gehoord. Je bent je er vaak niet eens van bewust.

Je innerlijke criticus is een overlevingsmechanisme, vaak ontstaan in je vroege kindertijd als bescherming. Om liefde, veiligheid, erkenning en waardering te verkrijgen, heb je toen aan bestaande normen en waarden proberen te voldoen en dat ben je blijven doen.

Het stemmetje komt naar boven op momenten die angstig, pijnlijk, moeilijk of spannend voor je zijn.

  • Het zegt dat je iets niet kan en dat je zal falen, waardoor je het niet gaat proberen. Hierdoor neemt de spanning en angst daarover bij je af.
  • Het zegt je dat je niet goed genoeg bent, waardoor je extreem hoge eigen aan jezelf gaat stellen. Je gaat heel erg je best doen, zodat je je even tevreden over jezelf kan voelen.
  • Het bekrachtigt je angst voor afwijzing door te zeggen dat je niet leuk, knap, aardig of goed genoeg bent, zodat als je ergens afgewezen wordt, het niet zo hard aankomt.
  • Het dwingt je om nog steeds volgens de regels van je ouders te leven, om geaccepteerd te worden.

En zo zijn er nog velen voorbeelden.

Stappen om je innerlijke criticus aan te pakken

Als je dit kritische stemmetje bij jezelf herkent en er iets aan wilt doen, zijn dit de stappen die je kunt nemen.

  1. Ga het stemmetje herkennen. Schrijf eens een dag alle negatieve en ontkrachtende opmerkingen op die je tegen jezelf zegt.
  2. Ga eens na wat de bedoeling van het stemmetje is, wat wil de innerlijke criticus bereiken? Waar komt het stemmetje vandaan? Waar wil ze je tegen beschermen?
  3. Vervolgens kan je je innerlijke criticus gemakkelijker herkennen en erkennen.
  4. Bedank haar voor haar bezorgdheid.
  5. Vervang de negatieve gedachte met een positieve gedachte.
  6. En laat het los

Nog een tip: geef je innerlijke criticus een naam bijvoorbeeld Miep Kritiek. Zo wordt ze minder geloofwaardig en kan je haar gemakkelijker ontkrachten.

Onderstaand een mooie lichaamsgerichte oefening voor je, om bewust te worden van je innerlijke criticus en de gevoelens die ze je geeft:

Sluit je ogen en haal een paar keer diep adem. Laat de lucht helemaal tot in je onderbuik lopen en ontspan je lichaam. Let op spanning in je benen, je armen, je gezicht, je kaak, je nek en schouders en laat deze weglopen.
Voel aandachtig waar je in je lichaam boosheid, verdriet of angst voelt. Richt je aandacht op die plek en laat dat gevoel diep tot je doordringen. Luister naar de gedachten die gepaard gaan met dat gevoel in je lichaam. Let op alles dat je tegen jezelf zegt. Probeer je nu te herinneren hoe dat gevoel tot stand kwam en wat de criticus op dat moment zei.

Als je hiermee aan de slag gaat, zal je merken dat het kritische stemmetje steeds minder wordt en je het gemakkelijker kan pareren.

Heb je hulp nodig bij het aanpakken van je innerlijke criticus, vraag dan een gratis HSP ontdekgesprek aan, ik help je graag. 

 

Pin It on Pinterest

Share This