06-21234202 info@yopenings.nl

Een goede ademhaling is erg belangrijk, zeker voor de stressgevoelige Hsp’er.

Met het sneller worden van ons leven is ook de ademhaling van velen van ons versneld en verhoogd (borstademhaling). Een oppervlakkige en snelle ademhaling is vaak een teken van chronische stress. Vaak hebben we dit zelf helemaal niet door, omdat we dit al zo lang doen voelt het als normaal.

Snel en veel ademen gaat vaak gepaard met onrustige gedachten. Denken en piekeren kan ervoor zorgen dat je wel 5 keer sneller ademt dan wat fysiek noodzakelijk is. Volgens Bram Bakker en Koen de Jong, in hun boek ‘Verademing’, is 4 tot 6 keer ademen per minuut in rusttoestand het beste, maar veel mensen zitten op 10 tot zelfs 20 ademhalingen per minuut.

Snel ademen brengt je in een staat van paraatheid, het veroorzaakt spanning in je lijf. Wanneer je chronisch te snel ademt kan dit uiteindelijk leiden tot veel lichamelijke en psychische klachten. Tevens kom je in een vicieuze cirkel: te snel ademen zorgt voor onrust in je hoofd en onrust in je hoofd zorgt ervoor dat je sneller gaat ademen.

Wanneer we oppervlakkig en snel ademhalen, ademen we te veel koolzuurgas uit, hierdoor vermindert de hoeveelheid zuurstof die we in ons bloed opnemen. Dit verandert de chemische samenstelling van het bloed en dat kan klachten veroorzaken. Klachten die veel voorkomen bij te snel ademen zijn: pijn in je schouders of nek, gejaagdheid, veel zuchten of gapen, snel vermoeid zijn, duizelig of licht in je hoofd voelen, benauwdheid en hartkloppingen.

Ademhalingsoefeningen zijn een goed middel om je gedrag te beïnvloeden en te veranderen en zeer goed om stress te doen verminderen. De ademhaling kan beïnvloed worden door met je aandacht ernaar toe te gaan. Wanneer je vanuit je buik gaat ademhalen (je buik komt omhoog als je inademt en gaat naar beneden als je uitademt) en je uitademing gaat verlengen, zal je zien dat je meer ontspannen wordt, dat je brein rustiger wordt en dat je meer energie krijgt.

Een gemakkelijke oefening waar je mee kunt beginnen is:

Adem 3 tellen in door je neus, houd je adem dan 1 tel vast en adem dan 5 tellen uit door je neus. Wacht tot je weer een natuurlijke aandrang krijgt om adem te halen en herhaal dan dit patroon.

Wanneer je dit elke dag een paar minuten doet, zal je zien dat je ademhalingspatroon langzaam gaat veranderen en je meer rust en ontspanning gaat ervaren in je leven. Als je hierbij ook nog visualiseert dat je mooie en fijne dingen inademt en al je pijn en verdriet uitademt en in de aarde laat zakken, helpt dit je ook nog eens alle opgedane emoties van de dag los te laten.

Als je meer hulp nodig hebt met het loslaten van stress en onverwerkte emoties, kijk dan eens naar mijn aanbod op mijn website of vraag een gratis HSP ontdekgesprek aan. Ik help je graag!

 

 

Pin It on Pinterest

Share This